12.12.15
Jesienny torcik serowo makowy
To jest najlepszy delikatny i puszysty seromak jaki kiedykolwiek jadłam!
Jesienny torcik serowo makowy
Jesienny torcik serowo makowy
Składniki:
na spód
- 100g mąki pszennej
- 80g mąki migdałowej
- 125 g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Wszystkie składniki miksujemy i wałkujemy na spód tortownicy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170'
Składniki: na masę makową
- 500g niebieskiego maku
- 500 ml mleka
- 4 jajka
- 180g cukru pudru
- 30g suszonej moreli
- 30g wędzonej śliwki
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 40g orzechów włoskich
Mak przekładamy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy przez noc do napęcznienia, następnie mielimy mak dwukrotnie i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia i wykładamy na upieczony wcześniej spód. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170'
Składniki: na ser
- 500g sera twarogowego
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki
- 200g śmietany
- 150g cukru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wierzch podpieczonego maku i dalej pieczemy około 1 godziny w temperaturze 130'
Studzimy i polewamy płynną czekoladą z dodatkiem oliwy 1:1
Smacznego!