Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek

18.8.15

Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek

Ostatni przepis na truskawki w tym roku ... bay bay truskaweczki :-)








Bagietka z wędzonym łososiem i tatarem z truskawek 
przepis własny

Składniki:
  • Mała bagietka
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g wędzonego łososia
  • Ocet balsamiczny
  • 200g truskawek
  •  szczypta brązowego cukru 
  •  dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny 
  •  świeże listki kolendry

Przygotowanie:
Przygotuj tatar z truskawek: Pokrój na drobne kawałki truskawki, oprósz szczyptą brązowego cukru, dodaj łyżkę soku z cytryny i skrop octem balsamicznym.
Awokado pokrój na plastry i przełóż do miseczki z sokiem z cytryny, delikatnie zamieszaj i odstaw.
Bagietkę pokrój na ukośne grube plastry, skrop ją oliwą i wsuń na chwilę do nagrzanego do 180’ piekarnika, nie pozwól by się spiekły. Na gorącą bagietkę układaj po kolei łososia, pokrojone w plastry awokado, tatar z truskawek i listki kolendry. Wszystko skrop delikatnie octem balsamicznym. Podaj tak jak lubisz, gorące lub zimne!
Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

16.8.15

Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

Dzisiaj serwujemy taką oto pizzę ... na grubaśnym spodzie z letnimi dodatkami, a co!



Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 450g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży  + 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml letniej wody
  • 50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
 Dodatki:
  •   200g jogurtu naturalnego + sok z jednej limonki
  •   Mała cukinia
  •   Kulka mozzarelli
  •   50g sera fety
  •   Truskawki
  •   Rukwia wodna
Wyjąć z lodówki kulki ciasta, oprószyć blat mąką i rozwałkować na ulubioną grubość placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem blachę, posmarować ciasto jogurtem wymieszanym z limonką, posypać startą mozzarellą, następnie ułożyć cienko pokrojoną w plastry cukinię by nachodziła na siebie, truskawki oraz posypać fetą. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego pieca do 250’ na 8 minut. Podawać z rukwią wodną.

Focaccia z truskawkami i solą morską

14.8.15

Focaccia z truskawkami i solą morską

Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food  Culture  ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie? 



Focaccia z truskawkami
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • 25g soli
  • 100g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
  • 250ml wody
  • Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć  ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej  małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Pierogi z serem i  truskawkami

9.8.15

Pierogi z serem i truskawkami

Wiem, że większość z Was powoli zapomina o truskawkach i czeka na kolejny sezon w kolejnym roku ... ja jednak nadal truskawki widuje... na działce u sąsiadki, na bazarku, w sklepach ...nawet korzystam z nich w pracy i są to nasze truskawki krajowe :-) jakieś dwa tygodnie temu ścięłam moje truskawki w ogródku a dziś zauważyłam, że zaczęły kwitnąć więc pewnie jak pogoda dopisze to będą owoce po raz drugi w tym roku z czego oczywiście strasznie się cieszę :-) Dziś przepis na pierogi, prawdziwe letnie i ulubione :-)




Pierogi z serem i  truskawkami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T450
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli 
  • 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
  • truskawki
  • jogurt naturalny
  • liście rukwi wodnej



Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.
Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i ostaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj truskawkami, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, udekoruj połówkami truskawek. Smacznego.
Truskawki !

5.8.15

Truskawki !

Nadal są... biegnijcie do sklepu bo robią się pierogi!


Lemoniada różana z truskawkami

5.8.15

Lemoniada różana z truskawkami

Upalnie ostatnio ... nic więcej do szczęścia nie potrzeba jak tylko szklanka ulubionej lemoniady! Mam wiele ulubionych  ale róża i marakuja to smaki nadzwyczajne ... róża delikatna mimo, że kłuje :-) pięknie pachnie i otula delikatnie cierpką marakuje, która dodaje fajnego orzeźwiającego smaku a truskawka pachnie latem, który chcemy zatrzymać jak najdłużej się da! To do dna :-)




Lemoniada różana z truskawkami
przepis własny

Składniki:

  • 1litr niegazowanej wody
  • 1 owoc Marakui
  • 1 pomarańcze
  • 1 limonka
  • Garść małych truskawek
  • Garść suszonych płatków róży
  • Pół szklanki naparu z herbaty różanej
  • 4 łyżki wody różanej
  • 4 duże łyżki miodu
  • Kostki lodu

Przygotowanie:
Do zaparzonej herbaty różanej dodaj miód, wodę różaną oraz suszone płatki róż. Limonkę oraz pomarańcze pokrój na plastry, przełóż do dzbanka, w którym chcesz podać lemoniadę, zalej różaną herbatą oraz litrem wody, dodaj miąższ marakui oraz pokrojone truskawki, dodaj lód i lemoniada gotowa!

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji