wtorek, 6 marca 2012

Smak herbaty Richmont i herbaciane ciasteczka

Dziś o herbatach i to nie byle jakich!
Otóż dostałam przesyłkę od pewnej Pani z firmy Richmont 
w której znajdowały się trzy smakowe herbaty do testowania 
oraz piękny biały porcelanowy dzbanuszek ze spodkiem i filiżanką 
- idealny do celebrowania herbacianego naparu.
Od razu po rozpakowaniu zaparzyłam herbatę...z ciekawości, ponieważ
dość rzadko pijam owocowe. Zwykle są mało aromatyczne jak dla mnie.
Herbata Peach Lemon Star testowana jako pierwsza...
jest mieszanką owocową brzoskwiń z wyczuwalną nutką cytrusów,
a ponieważ jestem fanką chińskich smaków od razu wyczułam w niej trawę cytrynową.
Herbata Forest Fruits
jest kompozycją słodkich owoców leśnych z hibiskusem. 
Mieszankę wzbogacają soczyste ananasy i rodzynki, piękna barwa i najbardziej smakowita dla córki:-)
Muszę przyznać, że nie spotkałam się wcześniej z herbatą, która byłaby
tak zapakowana jak Richmont...każda herbata zapakowana jest w folię
dzięki temu dłużej zachowuje aromat.
Pudełko można postawić na półce, bez konieczności zdejmowania go za każdym razem
 - wystarczy wyciągnąć jedną saszetkę, która da Nam dwie filiżanki napoju..
nie jedną a dwie za jednym zamachem!
Wysublimowany smak, piękny jasnoczerwony napar
na gorąco lub na zimno gdy tylko zechcemy się ochłodzić w upalne dni...
a już niebawem trzeba będzie bo wiosna idzie..lato będzie!
Zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Richmont

*Herbata pyszna i bardzo aromatyczna a ja cynamonową wykorzystałam  do przepisu poniżej



Ciasteczka z Richmont
mojego przepisu

Składniki : na 24 ciastka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 torebeczka herbaty Spicy Cinnamon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • kawałek otartego cynamonu
Przygotowanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, sól, ucierając.
Mąkę wymieszać z herbatą, dodać do masy maślanej i zmiksować.
Do masy zetrzeć kawałek cynamonu i ponownie wymieszać.
Podzielić ciasto na dwa kawałki, każdy lekko zrolować i wcisnąć 
do wyciskarki ciastek by uformować okrągły kształt.
(Niestety ciasto jest zbyt ciężkie by móc wyciskać kształty z wyciskarki- udało mi się zrobić jedynie 3 kwiatki)
Wyciągnąć delikatnie uformowany kawałek ciasta i kroić na plastry.
 Położyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, piec około 12  minut w temperaturze 180'
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. I znowu nagrody... mogłabyś się czasem podzielić no! ;) Gratuluję :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbaty znam.
    Ciasteczka herbaciane muszą być wspaniałe!
    I pasują nie tylko do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że pasują nie tylko do herbaty :-)jak oceniasz smak herbat?

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...