Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii

19.7.16

Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii

Ostatnio gotuję dietetycznie, staram się jeść duże ilości różnego rodzaju kasz nie łącząc ich z białkami i mega dużo eksperymentuje co strasznie mi się podoba. Dieta dla osoby lubiącej pichcić, jest całkiem smaczna i całkiem przyzwoicie się prezentuje :-) ja musze powiedzieć, że zjadam swoje dania z uśmiechem na twarzy, nie marudzę i wizualnie jestem z nich bardzo zadowolona. Nie do końca jeszcze znam się na łączeniach białek z tłuszczami czy tłuszczy z węglowodanami ale małymi krokami staram się do tego dojść...jednak bardzo mnie zaskoczyło najgorsze połączenie węglowodanów czyli chleba z białkami bo przecież jemy tak od dziecka...chlebek z jajeczkiem, z szyneczką czy z rybką ...pytam się zatem czy do końca życia należy jeść chleb z warzywami? bo i z owocami to najgorsze połączenie jest.! Czuję w tej kwestii niedosyt i szukam jakiejś fajnej odpowiedzi :-) a dziś moja ulubiona jaglanka z najlepszym warzywnym sosem i kwiami cukinii.
Jaglanka a'la arrabiata z kwiatami cukinii
przepis własny

Składniki: na 4 porcje

  • 200g kaszy jaglanej suchej
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 szalotki
  • 100g czosnku włoskiego w oleju
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami
  • 1/2 pęczka świeżej greckiej bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili 
  • 250g cukinii pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
Dzień wcześniej namocz kaszę i pozostaw do następnego dnia, następnie wymień wodę, wypłucz kaszę i  ugotuj ją al' dente około 7 minut.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pokrój na plastry.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili oraz cukinią na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze  podsmażaj.  Następnie  krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami.  Gdy  pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, kwiaty cukinii oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu i duś jeszcze dosłownie 3 minuty.   Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki,kwiaty cukinii i posyp całość  bazylią.
Smacznego:)
Letni szaszłyk z łososia i cukinii

29.6.16

Letni szaszłyk z łososia i cukinii

...Ogrodowy obiad...jakby nie było proste posiłki są najlepsze! dzisiaj zajadaliśmy się oczywiście w damskim gronie szaszłykiem z łososia bo męski członek rodziny tradycyjnie grillował dla siebie mięsiwo :-) Delikatny łosoś rozpływał się w ustach...łososiowi wiele nie potrzeba..marynata z czosnku, oliwy i ziół to chyba najlepsze połączenie i dobrze bo jest najprościej i najsmaczniej!


Letni szaszłyk z łososia i cukinii
przepis własny

Składniki:
  • 500g świeżego łososia
  • 1 średnia cukinia
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
  • skórka z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Filety łososia opłucz i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, oczyść ze skóry, pokrój w 3 centymetrową kostkę. Posiekaj drobno czosnek oraz zioła, dodaj oliwę, skórkę z cytryny  i wymieszaj. Łososia natrzyj przyprawami, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia  cukinię obierz obieraczką do warzyw. Przygotuj szaszłyki  nadziewając na patyczki mięso łososia przeplatając paskami cukinii i grilluj.

Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką

22.6.16

Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką

Dzisiaj do kawy upiekłam tartę o chrupiącym spodzie, nawet bardzo chrupiącym..do tego jaglany krem i dużo śmietany kokosowej..owoce zwyczajnie wprosiły się na wierzch bo jak o tej porze roku ich nie dodać :-) Jaglany krem zawiera w składnikach olej kokosowy, który po ostudzeniu "cementuje" masę jaglaną. Krem jaglany dzięki kokosowej pierzynce nie wysycha, dzięki temu możemy taką tartę przechować nawet kolejne 2 dni w lodówce. Spróbujcie, jest bardzo dobra.
Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką
przepis własny

Składniki: na spód
  • 200g mąki pszennej
  • 150g otrębów owsianych
  • 100g ksylitolu
  • 180g margaryny roślinnej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka śmietany kokosowej
Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu, wyrobić ręcznie na gładką masę, rozwałkować na stolnicy i przenieść do blaszki. Wygładzić wierzch dłońmi, nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.

Składniki: na masę jaglaną
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400g śmietany kokosowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 100g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • otarta skórka z cytryny
Nagrzej piekarnik do 170'
Jajka ubij na parze razem z ksylitolem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszaj, następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny, olej kokosowy i mąkę kokosową. Wszystko ponownie zamieszaj i przełóż na spód schłodzonej tarty. Wsuń tartę do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu tartę ostudź. Ubij śmietankę kokosową, wyłóż na wierzch tarty. dodaj  świeżą truskawkę, malinę oraz czereśnie. Udekoruj świeżym tymiankiem.

 
Zdrowe śniadanie mistrzów czyli zdrowa miska!

20.6.16

Zdrowe śniadanie mistrzów czyli zdrowa miska!

Kocham mieć wolne i jeść takie dokładnie śniadania..zdrowe, lekkie ale zarazem syte, dodające energii na przynajmniej połowę dnia i ekstra pachnące świeżymi owocami! Czego więcej chcieć latem?! Dzisiaj przedstawiam mistrzowską miskę pełną dobroci..płatki orkiszowe, quinoa, miód nawłociowy i macerowane truskawki w japońskim winie. Jest pysznie - kocham lato!


Miska zdrowia czyli płatki orkiszowe z quinoa na mleku z macerowanymi truskawkami w japońskim winie
przepis własny

Składniki: na 3 porcje
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinowa )
  • 1 łyżka miodu nawłociowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki japońskiego wina Mirin
  • szklanka małych truskawek z ogrodu
  • duża garść poziomek z ogrodu
  • kilka gałązek świeżej, młodej mięty
Wykonanie:
Szklankę mleka przelej do garnka, wsyp quinoe oraz płatki orkiszowe,  pozostaw do napęcznienie około pół godziny, płatki powinny wchłonąć nieco płynu. Postaw garnek na mały ogień i gotuj aż zawartość będzie dość gęsta podlewając oczywiście pozostałą szklanką mleka. W międzyczasie na patelnie wlej wino Mirin, poczekaj aż się lekko ulotni alkohol i dodaj pokrojone na połówki truskawki. Gotuj je na wolnym ogniu aż puszczą sok i lekko zwiotczeją, dodaj odrobinę brązowego cukru dla smaku i odstaw by przeszły. Do płatków  dodaj miód nawłociowy, poczekaj aż się rozpuści i wtedy przemieszaj całą zawartość garnka,
przełóż do miseczek, na wierzch wyłóż winne truskawki, posyp dodatkowo świeżymi poziomkami i rzuć listki mięty. Polej na koniec syropem z truskawek i podawaj - jest pysznie! Smacznego.






Naturalne, zdrowe  produkty możecie zakupić w sklepie internetowym  www.naturalniezdrowe.com.pl

Grillujemy :-)

13.6.16

Grillujemy :-)

Grillowanie zawsze rozpoczynamy podczas pierwszych spędzanych dni na naszym przecudownym ogródku. Muszę Wam powiedzieć, że czuję się tam co najmniej jak na wakacjach..nie czuję zmęczenia, jestem odprężona i idąc z pracy na ogród mam wrażenie, że w ogóle nie byłam w pracy! czuję się jakbym wracała po prostu ze spaceru :-) jest rewelacyjnie, cieplutko, pięknie i klimatycznie i uwielbiam siedzieć wieczorem na naszym cudownym tarasie przy blasku świec i lampionów! Jest mnóstwo rzeczy jeszcze do zrobienia a mimo to łapię każdą chwilę by móc cieszyć się tym co mam! Dzisiaj przedstawiam grill według Rafała :-)
Grillowany szaszłyk
według Rafała

Składniki: na 4/5 porcji
  • 500g wieprzowiny
  • 300g wędzonego boczku
  • 5 dużych cebul
  • 3 czerwone papryki
  • 2 średnie cukinie
  • 200g świeżych pieczarek
  • 6 młodych marchewek
Składniki: marynaty
  •  łyżka musztardy
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana chili
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła
Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy.

Wszystkie składniki kroimy na większe kawałki, marynujemy mięso w marynacie przynajmniej dzień wcześniej, następnie  nabijamy na drewniany patyczek do szaszłyków i grillujemy :-)
Marchewki szorujemy i przekrawamy na połówki, grillujemy oddzielnie wraz z pozostałą częścią pieczarek.
Podajemy z ulubionymi sosami, u nas barbecue :-)
Smacznego!
Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami

3.6.16

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami

Kolejna zachcianka szparagowa tym razem w połączeniu z łososiem i sezamem...oczywiście użyłam tahini z najlepszych rąk bo z lokalnej Poznańskiej firmy Primavika :-), którą uwielbiam!

Sezamowa tarta z łososiem i zielonymi szparagami
przepis własny

Składniki: na spód
  • 180g masła
  • 340g mąki pszennej
  • 20g białego sezamu
  • 1 łyżka tahini (użyłam Primavika )
  • jajko
  • odrobina soli
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, wyrobić ciasto dłońmi na gładko i rozwałkować na wielkość blaszki. Wypiec w temperaturze 180' około 20 minut, ostudzić.

Składniki: na farsz
  • 250g ricotty
  • łyżeczka tahini (użyłam Primavika )
  • 90ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy sezamowej
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • 200g pieczonego łososia
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • świeże listki kolendry
  • sól, pieprz do smaku 
Ricottę łączymy z tahini, śmietanką, jajami, sosem sojowym, olejem sezamowym i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczonego łososia rozdrabniamy widelcem i przekładamy na spód upieczonej tarty, ze szparagów przygotowujemy wstążki obieraczką do warzyw, rzucamy na wyłożonego łososia i zalewamy masą jajeczno śmietanową. Wsuwamy do piekarnika na 170' i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i rzucamy na wierzch wstążki szparagów oraz świeże listki  kolendry.
Smacznego :-)
Młoda botwina na bulionie warzywnym

31.5.16

Młoda botwina na bulionie warzywnym

Idealna letnia zupa, nawet gdy jest gorąco! Uwielbiam chłodniki ale tą zupę mogę jeść trzy razy dziennie :-)
Uroki wiosny powalają mnie na kolana..od jakiegoś czasu pomieszkuję sobie na ukochanej działce, wstaje o świcie i już mam plan...ostatnio nagminnie zrywam płatki dzikiej róży, przebieram te najlepsze i ucieram w makutrze na konfiturę..wypatrzyłam już czarny bez i zamierzam niebawem przygotowywać syrop. Tej wiosny i tego lata wykorzystam jak najlepiej potrafię uroki tych pięknych miesięcy i strasznie mnie to cieszy!






Zupa z młodej botwiny
przepis własny

Składniki:
  • 2 pęczki młodej botwinki
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 5 młodych ziemniaczków
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 300ml śmietanki
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże gałązki koperku
  • sól, pieprz
 Botwinę oraz młode ziemniaki oczyścić i pokroić. Bulion zagotować, dodać pokrojoną botwinę, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,  gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną ale się nie rozpadną. Doprawić do smaku octem winnym, solą oraz pieprzem, dodać masło, zabielić śmietanką i na koniec oprószyć pokrojony świeży koperek.
Podawać gorącą! Smacznego :-)

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

24.5.16

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

Cały czas te szparagi w mojej głowie ale co zrobić kiedy ciężkie dania totalnie mi się znudziły! Odkrywam nowy świat w nowalijkach, eksperymentuje i się zachwycam! Śniadanie zaczynam od zieleniny, oczywiście w dni wolne od pracy, od rana myślę co upichcić i jaram się na tę myśl i tak mija mi cały dzionek kiedy odpoczywam od mojej pracy :-) Zachciało mi się dzisiaj odrobiny luksusu...wieprzowina, suszone pomidory, rozpływająca się mozzarella i szparagi..czego więcej chcieć, kocham takie połączenia! Dziękuję Marce OLE za nadesłane ulubione produkty, z których można sporo wyczarować :-)


Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem
przepis własny


Składniki: na 4 porcje

  • 4 plastry schabu
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 12 szt zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 8 dużych suszonych pomidorów (Marki OLE )
  • Sól, pieprz, tymianek

Dodatki:
  • Młode ziemniaki pocięte na plastry
  • Odrobina świeżego rozmarynu
Sałatka:
  • Kilka białych szparagów
  • Kilka zielonych szparagów
  • pomidorki koktajlowe
  • Świeża rzodkiewka
  • Duża garść Rukli
  • Łyżka oliwy cytrynowej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka miodu do polania wierzchu
Schab rozbijamy tak jak na kotlety, układamy po 2 plasterki cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon. Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie, kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz tak by szynka pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę wykładając ją papierem do wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone ziemniaki w plastry i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.
Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy jeokoło 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy, na końcu dokładamy odsączone szparagi i ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.
Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz sałatą z kolorowych szparagów.
Smacznego!


Placuszki jogurtowe z truskawkami

23.5.16

Placuszki jogurtowe z truskawkami

W ten Weekend smażyłyśmy w Wypiekanie na śniadanie oto takie placuszki...mi z ciastem pracowało się całkiem spoko, na pewno są smaczne, to bez wątpienia..fajne, puchate :-) Polecam truskawkowo placuszkowym łasuchom :-)
Placuszki jogurtowe z truskawkami
przepis z Kwestia Smaku 


Składniki:
  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka truskawek
Przygotowanie

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.


Udział w wypiekaniu wzięły następujące osoby :-)

Pierwszy działkowy chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami

17.5.16

Pierwszy działkowy chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami

Postanowiłam upiec pierwszy chleb na działce..mam tam wyposażoną kuchnię w piekarnik elektryczny, kamień, kosze rozrostowe i łopatę do chleba..czego zatem więcej chcieć jak nie tylko dobrego śniadania. Nie przyzwyczajona do wyrabiania ciasta rękoma, nie szło mi idealnie...pominęłam proces 2 godzinnego garowania i składania stąd też miękisz nie taki jak bym oczekiwała ale chleb pyszny, idealny na poranne śniadanie działkowe na nowym narożniku tarasowym :-)
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi pomidorami


Zaczyn:
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
  • 45 g letniej wody
  • 75 g białej pszennej maki chlebowej
Wymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 600g mąki chlebowej T 750
  • 100g mąki żytniej chlebowej T 720
  • 500g letniej wody
  • 20g soli
  • posiekane suszone pomidory (Marki OLE )

 Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać pomidory  i znów zagniatać tak by ciasto było gładkie i elastyczne. Podzielić na dwa bochenki, złożyć i włożyć do kosza oprószonego mąką. Zapakować każdy kosz oddzielnie w worek i pozostawić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin.  Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowo limonkowym

16.5.16

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowo limonkowym

Powiedzmy, że jest to potrawka tylko nieco skomponowana na smak orientalny. Wyszło bardzo pysznie,lekko i delikatnie...zero soli, zero pieprzu za to na biało z mlekiem kokosowym. Kto lubi orientalne smaki to zdecydowanie polecam a Kuchniom Świata dziękuję za pyszne produkty :-)

Kurczak z zielonymi szparagami w sosie kokosowow limonkowym
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 2 spore filety z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 łyżka pasty Tom Ka ( klik )
  • 1 łyżka oleju kokosowego ekstra virgin ( klik )
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 
  • ząbek czosnku
  • 1 źdzbło trawy cytrynowej
  • 3 liście kafiru
  • puszka mleka kokosowego 
  • 1 łyżka oliwy cytrynowej
  • świeże listki kolendry
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cienko pokrojone filety z kurczaka i podsmażamy aż się zetnie i przybierze kolor biały. Następnie dodajemy pastę tamaryndową oraz tom ka i mieszamy do rozpuszczenia się obu past. Dodajemy mleko kokosowe i posiekane na ukośne kawałki zielone szparagi. Gotujemy dosłownie chwilę, ok 5 minut by szparagi nie straciły koloru i nadal były chrupiące. Na sam koniec dodajemy oliwę cytrynową i  dorzucamy listki świeżej kolendry.  Podajemy z jaśminowym ryżem.
Smacznego :-)

Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami

15.5.16

Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami

Dzisiaj kiepska pogoda, leniwy dzień..nic się nie chce i chętnie spędziłoby się godziny w ciepłym łóżku ale coś trzeba jeść więc powstał bardzo szybki pomysł na pizzę..składniki były to dlaczego nie, tym bardziej że koniecznie chciałam wypróbować mąkę "00" tym razem do pizzy w połączeniu z lekko gazowaną wodą, wyszło bardzo chrupiąco, smacznie i ...sezonowo nawet!
Pizza z szynką włoską, cukinią i szparagami
przepis własny

Składniki: na ciasto
  • 450g mąki pszennej Typ "00" Barilla
  • 10g świeżych drożdży  1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml wody Acqua Panna
  • 50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.

 Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • łyżeczka kaparów
  • sol do smaku ( opcjonalnie )
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cukru
 Wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.

Dodatki:
  • Szynka Fresca Fetta  
  • ser gorgonzola
  • ser mozzarella 
  • tarty parmezan
  • mała młoda cukinia
  • zielone szparagi
  • rukola

Końcowe przygotowanie:
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować  na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, oprószyć mozzarellą, pokruszyć gorgonzole, ułożyć szynkę włoską, cukinie cienko pokrojoną, szparagi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut
Po wypieczeniu zetrzeć na świeżo parmezan, rzucić rukolę i podawać. Niebo w gębie :-)
Smacznego!

Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie

12.5.16

Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie

Kiedy byłam dzieckiem wcinałam rabarbar maczając go w kryształkach cukru, wtedy byłam przekonana, że to najlepszy sposób na jego spożycie. Nigdy nie pomyślałabym że rabarbar jest warzywem..przecież jadałam go z cukrem! Dziś znam kilka fajnych sposobów na jego wykorzystanie..nie wszystkie jeszcze zamieściłam na blogu, postaram się to zrobić choć nie obiecuje, że nastąpi to szybko :-) ciągły brak czasu nadal mi doskwiera, chociaż wykorzystuje go jak najlepiej potrafię, szczególnie teraz w okresie letnim! Dziś zapraszam Was na bardzo smaczną konfiturę do której dodałam odrobinę rodzynek macerowanych w rumie, wyszło na prawdę super!
Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie
przepis własny

Składniki: na 2 słoiki
  • 1kg rabarbaru
  • 400g cukru +200g wody
  • 150g rodzynek
  • 200ml białego rumu
Dzień wcześniej zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 15 minut by zmiękły, następnie odlać wodę i odcisnąć rodzynki. Odciśnięte rodzynki zalać rumem,  przykryć folią i odstawić na całą noc.
Kolejnego dnia macerowane rodzynki przełożyć razem z rumem do miksera i zmiksować na pulpę. Odstawić.
Rabarbar pokroić w większą kostkę, przełożyć do garnka o szerokim dnie, szybciej zrobimy konfiturę. Wodę +cukier zagotować na gęsty syrop, przelać do garnka z rabarbarem, przemieszać i gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na końcu wmieszać pulpę rodzynkowo rumową, przemieszać i jeszcze chwilę gotować. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 minut od czasu zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :-)
Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

11.5.16

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

Tym razem apetyt mnie przerósł ...musiałam zrobić i koniecznie zjeść!

Czerwone curry z krewetkami, boczniakiem i plastrami cukinii

 Składniki:

  • 300g krewetek tygrysich
  • 600g bulionu warzywnego
  • 400g mleka kokosowego
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka marynowanej kolendry 
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  •  spory kawałek imbiru
  • sok z jednej limonki
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 250g poszarpanych boczniaków
  • 1 mała, wąska cukinia pokrojona na cienkie plastry
Ugotuj na sypko ryż i odstaw pod przykryciem.
Do dużego garnka wrzuć pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana szalotkę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir i  marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlej bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz krewetek  i soku z limonki) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj mleczko kokosowe oraz krewetki i gotuj dalej przez 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dolej delikatnie sok z limonki najlepiej zahartowany czyli do naczynia z limonką dodaj odrobinę gorącego curry, wymieszaj i przelej do garnka, wtedy wywar nie powinien się zważyć.
Do miseczek nałóż ugotowany  ryż, zalej zupą i udekoruj świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!


Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

5.5.16

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Zaczęło się od zwykłego zapatrzenia...zrobienia fotki telefonem i wstawienia na fejsbuka pięknej zielonej polanki z żółtymi mleczami :-) ...i się załatwiłam bo namówić mnie nie trudno do eksperymentów a koleżanki blogerki bardzo szybko zareagowały na moje zdjęcie...no i takim sposobem pobiegłam zbierać na działkę mlecz! Trochę obawiałam się robaków, nie znoszę ich w jedzeniu ale na szczęście podczas oczyszczania znalazłam zaledwie dwie mrówki i jednego pajączka. Czas w którym zbierałam mlecz, nie należał do super słonecznych..trochę słońca, trochę deszczu i chmur..więc pewnie robale się pochowały. W każdym razie muszę przyznać, że jestem zaskoczona smakiem tego syropu czy miodku...jak zwał tak zwał..smak ciekawy, lekko karmelizowany i nawet delikatnie pachnący kwiatami. Skoro moja młodsza córka uznała, że jest pyszny to znaczy że tak jest bo ona strasznie wybredna jest! Niestety nie udało mi się donieść mniszka w przyzwoitym wyglądzie z działki do domu by zrobić z nim zdjęcia, strasznie szybko więdnie więc zrobiłam dla koloru z innymi żółtymi kwiatuszkami :-) Mam nadzieje, że nie macie mi za złe :-) Pozdrawiam i dzięki, że mnie namówiłyście!
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 400g płatków mniszka lekarskiego
  • 700g wody
  • 400g cukru
  • sok z dwóch limonek
  • jedno źdźbło trawy cytrynowej
  • kilka liści kaffiru
 Wodę przelałam do garnuszka, zagotowałam i dodałam płatki mniszka. Gotowałam około 30 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyłam płomień i pozostawiłam na 24h w chłodnym miejscu.
Przecedziłam i odcisnęłam płatki, do wywaru dodałam cukier oraz posiekaną trawę cytrynową oraz kaffir, gotowałam 30 minut do uzyskania fajnego aromatu limonkowego, przecedziłam ponownie i dopiero dodałam sok z limonki. Na wolnym ogniu gotowałam jeszcze z 30 minut do zredukowania się płynu. Podczas gotowania wytwarza się dużo piany więc po zakończeniu procesu redukowania, trzeba poczekać aż piana zniknie, ewentualnie zebrać ją z wierzchu i dopiero przelać do słoika. By zachować na dłużej, należy pasteryzować!



Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami

4.5.16

Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami

Ten makaron mogłabym zjadać co drugi dzień! W ogóle bardzo lubię proste dania z makaronem, szczególnie z aromatycznymi pomidorami, dużą dawką ziół..najlepiej świeżych i zestawem przepysznych oliwek, suszonych pomidorów oraz kapar! To wszystko w jednym daniu, na jednym talerzu. Trzeba głośno dodać, że jestem miłośniczką włoskich dodatków...często używam oliwek, kapar i suszonych pomidorów.. dodaję je do past np takiej klik albo do pieczonych bakłażanów klik albo...do pysznej śródziemnomorskiej focacci klik
Sos arrabbiata to mój faworyt ze względu na jego intensywność smakową i lekkość zarazem, idealnie komponuje się z domowym, home made makaronem klik :-)
Makaron arrabbiata z pieczonymi pomidorkami
przepis własny

Składniki:
  • 200g domowego makaronu - przepis znajdziecie tutaj 
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 szalotki
  • 100g czosnku włoskiego w oleju ( marki OLE )
  • 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka kaparów (marki OLE )
  • słoiczek oliwek z suszonymi pomidorami ( marki OLE )
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • drobno posiekana papryczka chili 
  • 250g kolorowych koktajlowych pomidorków
  • świeżo starty parmezan

Makaron ugotuj al' dente.
Włoski czosnek oraz suszone pomidory zmiksuj. Czarne oliwki pozostaw w całości.
Kolorowe pomidorki koktajlowe przekrój na pół i przełóż na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskaj odrobiną oleju i piecz do czasu aż lekko się pomarszczą.
Szalotkę pokroić na drobno i podsmaż wraz z chili na oleju z oliwek, dodaj posiekany czosnek i przez chwilę jeszcze  podsmażaj.  Następnie  krojone pomidory z puszki oraz zmiksowany czosnek z suszonymi pomidorami.  Gdy  pomidory nabiorą konsystencji sosu, dodaj drobno pokrojone kapary, oraz bazylię pozostawiając odrobinę do dekoracji wierzchu. zetrzyj na tarce parmezan, ugotowany makaron dodaj do sosu i mieszając podgrzej. Przełóż na talerze, dodaj czarne oliwki, pieczone pomidorki koktajlowe, posyp parmezanem oraz bazylią.
Smacznego:)
Panna cotta z winnym rabarbarem i malinami

29.4.16

Panna cotta z winnym rabarbarem i malinami

Nie ja wymyśliłam ten deser...znają go i kochają wszyscy smakosze słodkich deserów, w tym ja!
Panna cotta..to nic innego jak gotowana śmietana udoskonalona wanilią, odrobiną cukru i żelatyną a reszta zależy z pewnością do sezonu i naszej wyobraźni smakowej :-) Ponieważ chcę wykorzystać w pełni sezon rabarbarowy, dodałam go do ukochanej panna cotty, uwielbiam słodko kwaśne połączenia!


Panna cotta z winnym rabarbarem i malinami

 Składniki: na panna cottę
  • 1l śmietany 34%
  • 100g cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  •  5 listków żelatyny
Żelatynę moczę w zimnej wodzie.
Śmietanę podgrzewam z cukrem oraz wanilią. i dodaję namoczoną żelatynę, mieszam dokładnie i naczynie ze śmietanką przekładam do dużej miski z lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie mieszam i przelewam do szklanek. Odstawiam na noc do lodówki.

Składniki: na rabarbar
przepis własny
  • 300g rabarbaru
  • 125g malin
  • 1/4 szklanki różowego wina
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar myję, nie obieram.  Przekładam na blaszkę, zalewam winem, dodaję sok z cytryny, posypuję cukrem i zapiekam około 15 minut w temperaturze 170' Powinien być miękki ale nie rozpadający się. Po upieczeniu rabarbar studzę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam razem z syropem winnym na wierzch panna cotty i dodaję maliny. Dekoruję miętą lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

 Wegański tydzień a w nim ...omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą!

26.4.16

Wegański tydzień a w nim ...omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą!

 Ten przepis powstał tak spontanicznie, że nawet nie wiem kiedy zorientowałam się, że jem właśnie coś całkiem dobrego, wegańskiego i w dodatku w czasie wegańskiego tygodnia!. Zero narzekania, przyjemny smak...po prostu rewelacja i myślę, że weganie mogą się na prawdę uraczyć takim omletem!
Ktoś zaraz mnie skrzyczy, że omlet jest z jajek i nie może być wegański...mój jest na białku z ciecierzycy a jak nam wiadomo ciecierzyca jest jego skarbnicą ! W 100g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,9 g białka...dzięki takiej dużej zawartości , woda po odsączeniu cieciorki daje się bez problemu ubijać i właśnie z tej ubitej na sztywno piany można wyczarować wegański omlet. Fachowo nasza ciecierzycowa woda ma nazwę aquafaba i może być stosowana w celu zastąpienia białka w różnych słodkich czy słonych przepisach. Kombinacja skrobi, białek, i innych rozpuszczalnych części stałych roślin które migrowały z nasion do wody podczas gotowania daje szerokie, wiążące właściwości żelujące, i zagęszczające w wyniku czego można zastosować aquafabę do przygotowania wielu potraw! Omlet w smaku jest lekko orzechowo ziemniaczany i wcale nie ma potrzeby  używania płatków drożdżowych, które przypominają smak jaja. Polecam przetestować i nie bójcie się słodkiego dodatku ciecierzycy w formie chrupek bo jest na prawdę smacznie!

 Wegański omlet z pieczarkami i karmelizowaną ciecierzycą 
przepis własny

Składniki:
  • 120g śmietany kokosowej lub mleka sojowego
  • 120g pokruszonego sera tofu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duża garść posiekanej zielonej pietruszki
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 kopiaste łyżki bardzo sztywnej ubitej piany z wody po ciecierzycy tz aqua faby (ubiłam z odrobiną soli )
  • łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki (oprócz ubitej piany)  przekładamy do naczynia, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu, jak już przygotowaliście pieczarki, należy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.Ciasto się trochę rozrzedzi i spieni  ale tak ma być. Na patelnie wlej łyżkę oleju kokosowego lub innego, poczekaj aż będzie delikatnie skwierczał i przelej masę. Smaż na średnim ogniu tak długo aż spód będzie zwarty a na wierzchu omleta pojawią się pęcherzyki, wtedy można śmiało łopatką przewrócić omleta i smażyć go z drugiej strony. Przełóż omlet na talerz, dodaj pieczarki, posyp chili oraz słodką cieciorką i rzuć listki kolendry. Smacznego!

Farsz:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 125g pieczarek 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy sezamowej
  • kilka plasterków chili
Cebulę i pieczarki podsmaż na oliwie sezamowej, dopraw, i na końcu dodaj posiekany czosnek.

Prażona ciecierzyca:
  • 4 łyżki odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki cukru
Ciecierzycę wrzucamy na gorącą, suchą patelnie i podsmażamy podrzucając do czasu aż odparuje z niej woda. Można uprażyć ją również w piekarniku np dzień wcześniej.
Na suchą patelnie wsypujemy cukier, czekamy aż się stopi i lekko skarmelizuje ( nie spali!), wówczas wrzucamy odparowaną, przypieczoną cieciorkę i kilka razy podrzucamy by cała obtoczyła się w cukrze. Przekładamy na suchy papier do pieczenia i odstawiamy na chwilę by cukier zastygł na cieciorce. 




W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.
Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

23.4.16

Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami w cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

Kiedy mam kilka dni wolnych w pracy, pracuję w domu...uzupełniam przepisy blogowe, gotuje, piekę i fotografuję...najgorsze jest zawsze gotowanie bo najchętniej ugotowałabym wszystko bo na wszystko mam ochotę...no ale są jeszcze domownicy którzy mają zupełnie inne smaki niż ja i tutaj zaczyna się mały problem...ja chce tajską, oni pomidorową i jak pogodzić oba smaki...z rosołem nie byłoby takiego problemu jak z tajską :-) najbardziej lubię gdy moje wolne przypada w tygodniu, wówczas od rana mogę robić i gotować co chcę ..nikogo nie ma, cisza i tylko moje smaki! Dziś zadowoliłam się pysznym śniadaniem, które zaproponowałam w naszym wspólnym cyklu "Wypiekanie na śniadanie" prowadzone na stronie fejsbukowej do którego bardzo serdecznie zapraszam tych, którzy o wypiekaniu jeszcze nie wiedzą! ...rabarbar zakupiony bo w ogródku zaczął dopiero niezdarnie, powolutku się pokazywać...płatki różnego rodzaju w szafce były więc do dzieła, kuchnia moja :-)

Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami 


Składniki:
  • szklanka różnych płatków ( jaglane, orkiszowe, quinoa, owsiane )
  • łyżka chia
  • 500ml koziego mleka
 Dodatkowo:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 125g malin
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 laska wanilii
 Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem i odstaw na10-15 minut, powinny napęcznieć, nie trzeba ich już gotować. Jeśli nie lubisz gęstej owsianki, dolej mleka. Nie użyłam cukru do płatków, ponieważ rabarbar jest dość słodki, dzięki temu też fajnie wyczuwalny jest kozi smak.
Rabarbar pokrój na kawałki, przełóż do garnka i dodaj miód, nasionka wanilii i wino. Gotuj na małym ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie, dodaj część malin, resztę pozostaw do dekoracji.
Rozłóż do miseczek ugotowane płatki, na wierzch wyłóż słodko winny rabarbar i posyp ziarenkami chia. Możesz zjeść na ciepło lub zimno :-)



W cyklu "Wypiekanie na śniadanie" wzięły udział następujące osoby:
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Magda z blogu Kuchnia szczęścia
Magda z blogu Czary Gary w kuchni
Kamila z blogu Życie ze smakiem

Domowy makaron z bazylią

22.4.16

Domowy makaron z bazylią

Żeby zrobić własnoręcznie makaron i przy okazji go sfotografować, trzeba mieć nie tylko cierpliwość ale zdecydowanie trochę a nawet więcej niż trochę czasu i puste mieszkanie! Wbrew pozorom przygotowanie domowego makaronu jest dziecinnie proste, wystarczą trzy podstawowe składniki: dobrej jakości mąka, jaja i oliwa. Do przygotowania makaronu można użyć mąki takiej jak ja Typ "00" lub tradycyjnej T 500 lub też drobnej semoliny, wówczas makaron będzie bardziej żółty niż ten z mąki pszennej, lub np połączyć pszenną z semoliną ...wszystkie chwyty dozwolone! Do ciasta nie dodaje się grama wody, zastępuje się ją odrobiną oliwy, tak naprawdę mąka ma połączyć się z jajami a ciasto powinno być dość twarde, właśnie dlatego wkłada się je do worka i przechowuje w lodówce, najlepiej chłodzić je przez noc. Ciasto po takiej nocy jest dość elastyczne i już nie takie twarde, można je ładnie zdusić w dłoniach i rozklepać przygotowując do wałkowania. U mnie w ruch poszła maszyna, przystawka do wałkowania i cięcia makaronu jest idealna, nie trzeba się męczyć i szybko otrzymujemy wymarzony makaron.
Co warto wiedzieć o gotowaniu makaronu...po pierwsze słynne al dente, przede wszystkim chodzi tutaj o nierozgotowanie makaronu, dzięki temu makaron posiada niski indeks glikemiczny a skrobia w nim zawarta nadal pozostaje "uwięziona"  co powoduje, że układ pokarmowy pracuje intensywniej aby rozbić skrobię na cukry proste co spowalnia uwalnianie ich do krwiobiegu. Makaron al dente daje uczucie sytości na dłużej!
Po drugie nie należy wlewać oleju do garnka w którym go gotujemy, ponieważ tłuszcz na makaronie sprawi, że sos nie przylega idealnie do makaronu.
Po trzecie warto dobierać odpowiednie sosy do makaronów, takie które są niskotłuszczowe...wówczas nasz makaron ma o wiele mniej kalorii :-)
i po czwarte...gdy gotujemy makaron, należy do garnka wlać dostatecznie dużo wody, na 500g przypadnie 4-5 l wody, która powinna cały czas wrzeć...no i pamiętajmy że makaron świeży gotuje się o wiele szybciej niż ten ze sklepu :-)

Domowy makaron z bazylią

  • 500g mąki Typ "00"
  • 6 jaj
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli 
Mąkę przesiej do misy miksera, dodaj jajka, oliwę i sól. Wyrabiaj ciasto na niskich obrotach do połączenia składników, wyjmij wyrobione ciasto na stolnicę i wyrób jeszcze przez kilka minut ręcznie zagniatając tak jak ciasto chlebowe. Podziel ciasto na dwie części, włóż do woreczków i przełóż do lodówki przynajmniej na godzinę ale lepiej na całą noc. Na kolejny dzień wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki, podziel ją na pół, oprósz mąką i rozpłaszcz dłonią do odpowiedniej grubości by ciasto przeszło przez dysze przystawki do wałkowania. Po rozwałkowaniu na odpowiednią grubość, rozkładamy płat ciasta na oprószonej stolnicy, układamy listki bazylii lub innych ziół, spryskujemy delikatnie wierzch ciasta wodą i przykrywamy kolejnym płatem ciasta. Dociskamy i ponownie wałkujemy co najmniej dwa razy. Ponownie oprószamy ciasto obficie mąką, składamy na trzy, wyrównujemy i kroimy. To cała filozofia przygotowania makaronu :-)


INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji