7.11.15
Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
W tych bułkach można się zakochać i uzależnić! Pierwsza rozkrojona zjedzona zachłannie z masłem, kolejna z konfiturą z granatów a kolejna z Nutellą ... a dupa rośnie! Bułeczki szybkie w przygotowaniu chociaż ja tradycyjnie nie robiłam zaczynu, zmieszałam wszystko razem, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę... później tylko formowanie i kolejny rozrost :-) Kto nie piekł, ma jeszcze czas do jutra!
Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypieków
"Składniki: na ciasto
Kruszonka:
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Maślano waniliowe bułeczki z kruszonką w cyklu "Wypiekanie na śniadanie "
przepis pochodzi z blogu Pracownia Wypieków
"Składniki: na ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
- 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia."
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia."
Piekły ze mną następujące osoby: