23.8.15

Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem

W końcu pisze post o nowej konfiturze z moreli i rozmarynu z dodatkiem miodu lipowego ... tak, zamiast cukru miód! ...  niestety rozmaryn zdominował zapach lipy i niestety nie poczujesz go z pewnością nosem ae konfitura wyszła bardzo dobra więc nie ma tego złego :-)

Konfitura morelowa z rozmarynem, miodem i likierem
przepis własny

Składniki: na słoik 350g
  • 500g moreli
  • 200ml miodu lipowego
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta soli
  • 130g likieru pomarańczowego Cointreau ( dodać na samym końcu smażenia )
W garnku podgrzewamy miód razem z gałązką rozmarynu by uwolnić zapach i smak zioła, następnie dodajemy pokrojone na cząstki morele oraz sól i smażymy przez około jednej godziny na niskim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję konfitury, dodajemy likier i smażymy ciągle mieszając jeszcze 3 minuty. Pozbywamy się gałązki rozmarynu i przekładamy konfiturę do słoika. Zakręcamy lub zapinamy zapinkami (słoik typu Weck) i umieszczamy w garnku z gotującą się wodą przez 15 minut gotując na małym ogniu. Pozostawiamy słoik w garnku do ostudzenia, wyjmujemy i odstawiamy do naszej spiżarni.
Smacznego :-)





4 komentarze:

  1. Brzmi wspaniale! Chętnie dodałabym ją do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm rozmaryn.... :-) ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe... takie przetwory to ja i owszem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Konfitura z pewnością smakuje bajecznie. uwielbiam połączenie moreli z rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji