13.4.14

Baba czekoladowo kajmakowa

Pyszna wilgotna czekoladowo kajmakowa baba :) dla lubiących mokrość i kajmak..idealna!
Baba czekoladowo kajmakowa
mojego przepisu

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka do czekolady + ewentualnie pół szklanki do masy
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 150g cukru
  • 3 łyżki kakao ( u mnie  Deco Moreno )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • garść uprażonych płatków migdałowych
Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem. W czasie ubijania w mikrofali rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy gorące mleko i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę dodajemy do ubitej na puch masy, następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i łyżka po łyżce dodajemy do masy nie przerywając ubijania. Jeśli masa będzie dość sztywna ( wszystko zależy od mąki ) dodajemy pół szklanki ciepłego mleka. Natłuszczamy foremkę, dzielimy masę na trzy części i przekładamy jedną część do foremki, na nią wykładamy ciepły karmel, zakrywamy kolejną częścią masy i ponownie karmel, masa, karmel. Pieczemy w 170'ok 30 minut pilnując by boki się nie przypaliły, studzimy na kratce i oblewamy na końcu czekoladą i resztą masy kajmakowej. Posypujemy wierzch uprażonymi migdałami i podajemy:)

4 komentarze:

  1. Boska! Poproszę choć kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka fuul wypas ! Na pewno by zdobyła nagrodę ! Rozpuszczasz swoje dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba Gosiu:) .... uwielbiam kajmak i wszystko co z nim:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji