1.2.13

Naleśniki z tysiącem dziur

czyli...naleśniki marokańskie, przygotowywane w czasie Ramadanu, na śniadanie lub tylko w dni wolne :),  z reguły smażone są dość grube i przypominają gąbkę. Dodatkiem do takich naleśników jest stopione masło łączone z miodem. Moje naleśniki są cieniutkie bo takie lubię z dodatkiem limonki i miodu leśnego,  są delikatne, lekkie i rozpływają się w ustach, po prostu pycha chociaż trzeba umieć na nie czekać bo czas oczekiwania po przygotowaniu ciasta to aż 2 godziny ale warto bo nawet na drugi dzień są jadalne :)
Naleśniki z tysiącem dziur
źródło: "Naleśniki" Martine Lizambard

Składniki:
  • 2 jaja
  • 125ml letniego mleka
  • 200g semoliny
  • 250g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 1/2 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g masłą
  • 200ml miodu płynnego
Przygotowanie:
Rozrabiamy drożdże w letniej wodzie i odstawiamy do wygarowania.
W dużym naczyniu mieszamy mąki z solą, robimy wgłębienie, ubijamy jaja z mlekiem i wlewamy do wgłębienia. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i dodajemy stopniowo wodę by otrzymać jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy na beztłuszczowej patelni tylko po jednej stronie  do czasu aż na powierzchni pojawią się liczne dziurki. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z miodem bezpośrednio przed podaniem.
Ja dodałam do ciasta startą skórkę z limonki i posypałam nią również wierzch naleśników przed podaniem ale są również pyszne z dżemem porzeczkowym :)
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Drożdżowe kiedyś robiłam, ale inne ..a Twoje wyglądają pysznie..zwłaszcza te dziury,,muszę zrobić..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie, koniecznie muszę zrobić :) Poświęcę te 2h :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie podziurawione! jak se szwajcarski :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy je robiłam nie byłam pewna czy te dziury wyjdą ale jak widać wyszły mega piękne:)

      Usuń
  4. ale świetne:) dziurawe jak ser żółty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie i polecam je wypróbowac bo są delikatniejsze niż zwykłe i nie wysychają!

      Usuń
  5. bardzo interesujący przepis, dziurawych naleśników jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz spokojnie go zrobić, jak nie wytrwasz czasu oczekiwania na ciasto to nic się nie stanie bo dziury i tak wyjdą :)

      Usuń
  6. drożdżowe naleśniki? bardzo ciekawy pomysł:))) zjadam oczami twoje naleśniory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zjadaj Gosia:) przepis fajny i polecam wypróbowac jak tylko będziesz już wszystko jadła :)

      Usuń
  7. Czy to się uda jesli uzyje tylko zwyklych drozdzy instant?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji