25.12.12

Makowiec zawijany

Chciałam się dzisiaj rozpisać ale uznałam jednak, że zaczekam z tym tak długo aż nie będę pewna więc tylko zapraszam na pyszny makowiec bo faktycznie jest pyszny tak jak pisała Dorota i co bardzo ważne świetnie się wyrabia ciasto do tego makowca, super się wałkuję i lekko zwija - polecam szczególnie nowicjuszom :) 
Makowiec zawijany
z przepisu Doroty klik
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
  • lukier
  • trochę maku do dekoracji
  • pergamin/papier do pieczenia
  • olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

23 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie :)
    U mnie też zawijany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed wyłożeniem masy makowej proszę posmarować ciasto białkiem , nie będzie tzw. dudy ( między ciastem a nadzieniem) - sprawdzone polecam !

      Usuń
  2. nie żałowałaś masy makowej ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie nie:) ale rzeczywiście można zrobić z mniejszej ilości maku:)

      Usuń
  3. wygląda.. pięknie!
    pozdrawiam świątecznie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana młoda kuchareczko i również pozdrawiam świątecznie:)

      Usuń
  4. wygląda rewelacyjnie, super stylizacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję pięknie i oczywiście również zyczę pięknych świąt i najwspanialszego Nowego Roku 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, fantastycznie wygląda! tak duużo maku, super ..

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie napakowany! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do moich makowców też daję dużo maku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jedno malutkie pytanko…. co masz na mysli piszac, zostawic 3 cm.? nie rozumiem czy te trzy cm powinny wystawac za ciasto?
    dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
  10. p.s ile czasu trzeba piec i w jakiej temp? Wesolych swiat

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepszy makowiec jaki zrobiłam, ciasto jest odlotowe, mięciutkie nawet na drugi dzień, dziękuje za przepis, zapisuje do ulubionych ��

    OdpowiedzUsuń
  12. W jakiej piec temperaturze i jaki czas? Pilne!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji