wtorek, 16 października 2012

Szybki chleb półrazowy i 7 Światowy Dzień Chleba

Po raz pierwszy biorę udział w akcji Światowego Dnia Chleba, który organizowany jest przez Zorrę Zupełnie umknęła mi informacja, że to jest już dziś i wczoraj gdyby nie polubienie strony Gospodarne Szczęście, pewnie bym przeoczyła. Niestety nie udało mi się upiec pieczywa na zakwasie, zapomniałam też, że można piec chleby na drożdżach - jaki człowiek zakręcony :) Po dwunastu godzinach pracy upiekłam szybki chlebek pachnący ziołami, całkiem smaczny jak na tak szybki wypiek :)
Chlebek półrazowy
Inspiracja od Doroty


Składniki na 1 bochenek750g:
  • 250 g mąki pszennej razowej chlebowej (użyłam 150g razowej z ziarnami + 100g żytniej T750)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml letniej wody
  • dodałam łyżkę siemienia lnianego + łyżkę ziół prowansalskich
Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Dodać zioła i siemię lniane, ponownie zagnieść i  odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

Dodaję do akcji:
World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

30 komentarzy:

  1. Jaki wspaniały.... Taki domowy najlepszy :) Została jeszcze kromeczka ? ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, wygląda tak apetycznie, że kromeczkę bym Ci porwała. Bardzo lubię chlebki z siemieniem lnianym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niestety po 12h :( ale jak miałam nie upiec chleba? zresztą zaraziłyście mnie!

      Usuń
  4. Moim zdaniem każdy domowy chlebek, czy na zakwasie czy na drożdżach, jest po prostu najlepszy :) Wspaniały bochenek upiekłaś i podziwiam, że zrobiłaś to po tylu godzinach pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za pochwały :) jestem baba rusek:)

      Usuń
  5. Piękny chlebek, mam nadzieję, że kiedyś złapię tego bakcyla do pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu,
    pyszny!
    Chętnie wymienię się na kromeczkę.
    Pięknego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na taki szybki chleb jest wspaniały, a przynjamniej na taki wygląda! Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodać więcej soli, reszta jest jak najbardziej ok:)Dziękuję za pochwałę zdjęcia :)

      Usuń
  8. Chleb piękny. Chyba wciągam na listę koniecznych do wypróbowania. I nadal obstaje przy swoim - pieczenie dopiero w weekend! ;)
    ps. Dam znać jak tyknę dynie, to się może jednak umówimy na wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mocno pachnący i już sama nie wiem czy ziołami czy siemieniem :)a z dynią daj znać, upieczemy razem :)

      Usuń
  9. Gosiu, fajnie, że dołączyłaś ! Pięknie Twój chlebek wygląda a smak sobie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda. Bardzo chętnie bym wykupiła abonament na żywienie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak? a co w nim takiego niezwykłego? hmmm mogę pomyśleć o abonamencie a ile dasz? hehe

      Usuń
  11. przepiękny :) marzy mi się taka cieplutka pajda z masełkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To u ciebie też się poczęstuję wirtualnie kromeczką chrupiącego chlebka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu możesz nawet z obu stron kromeczki :)

      Usuń
  13. Cudny chlebus! :) bardzo podoba mi sie przepis i Twoje zdjecia :)

    Pozdrawiam serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Beautiful loaf, I am glad you found the thime to bake.

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...