10.8.12

Gazpacho z pieczoną, marynowaną papryką.

Gazpacho można przyrządzić na wiele sposobów. Ja przygotowałam moje z pieczoną, marynowaną papryką- klik i żółtymi koktajlowymi pomidorkami. Zupa bardzo prosta w wykonaniu i  idealna na upały. Przenieśmy się na chwilę  do dalekiej Hiszpanii, do andaluzyjskich ogrodów, gdzie dojrzewają soczyste owoce pomidorów dodawane do gazpacho…rozmarzyłam się :)



Gazpacho z pieczoną, marynowaną papryką.
przepis własny

Składniki na 4 porcje:
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 3 płaty pieczonej, marynowanej papryki
  • mały ogórek
  • jedna czerwona papryka
  • 1 żółta papryczka chili
  • 1/4 czerwonej papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ( użyłam Monnini )
  • kromka białego pieczywa
  • garść świeżej bazylii


Przygotowanie:
Pomidory zanurzyć na 40 sekund we wrzątku, odsączyć, kiedy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wyciąć szpulki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek, paprykę i chili pokroić w kosteczkę. Warzywa wraz z pieczoną papryką i pomidorkami koktajlowymi rozdrobnić w mikserze i pomieszać. Dodać czosnek wraz z oliwą i kromką pieczywa. Przyprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Podawać w małych szklaneczkach, udekorowane ziołami. Najlepiej smakuje z grzankami z białego pieczywa smażonymi na hiszpańskiej oliwie z oliwek.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Bardzo mi sie podoba twoja wersja, jest taka sloneczna i wakacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda, świetne zdjęcia :) Wprawdzie upałów to u mnie od dawna nie widać, ale przepis sobie zapisuję i na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas upały były do wczoraj można powiedzieć, dziś zimno :-(

      Usuń
  3. Te zdjęcia są tak cudowne, że nie mogę się napatrzeć. Wygląda jak prosto z Hiszpanii:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne zdjęcia! Muszę wreszcie przygotować własne gazpacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda absolutnie fantastycznie! przepis na marynowaną paprykę na pewno wykorzystam, bo już go zapisałam na karteczce do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i życzę smacznego! napisz jak Ci smakowała:)

      Usuń
  6. wszystko piękne, i przepysznie wyglądające, tylko pogody brak :(

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dziś faktycznie nie ma pogody na chłodniki ale wczoraj w Poznaniu ciepło:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji