16.6.12

Babeczki z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Babeczki z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami
mojego przepisu


Składniki: na 12 spodów
  • 12 gotowych spodów z kruchego ciasta
  • 250g serka mascarpone
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
  • garść truskawek na dno babeczki + do dekoracji
  • listki mięty
  • 2 łyżki startych wiórków czekolady
Przygotowanie:
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.  Zelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i odstawić do ostygnięcia, następnie dodać ją do masy serowej i dobrze zmiksować by nie powstały grudki. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do serka i delikatnie przemieszać łyżką.
Na dno każdej gotowej babeczki ułożyć po jednej całej truskawce, przykryć ją kremem cytrynowym i udekorować połówkami truskawek oraz miętą. Oprószyć startą czekoladą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godziny.
Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Małgosiu,
    wspaniałe babeczki!
    Krem mascarpone to dla mnie smakołyk.
    Zjadłabym,oj zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niezwykle elegancko i pysznie:))) widzę, że też sobie ładnie dogadzacie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super - już czuję to chrup, chrup...

    OdpowiedzUsuń
  4. :) wspaniale się prezentują te babeczki, dobre były te gotowe spody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobre, kruchutkie! można kupić w Selgrosie i są w wersji słonej i słodkiej :))polecam na taką szybką słodkość!

      Usuń
  5. babeczki wygladaj bardzo mniamniusnie i letnio. Lekko cytrynowe i z truskawkami. Idealne na piekne sloneczko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie masz racje! cytrynka w kremie dodawała lekkiej kwasowości więc nie były aż tak słodkie:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji